Judikatúra vo veciach dedičského práva

ASPI produkt

Kniha je dostupná
v systéme ASPI

Predaj ukončený
  • Dostupné v sieti Martinus
  • Dostupné v sieti Panta Rhei
Zobraziť dostupnosť na predajniach

Ceny sú vrátane DPH


Vydavateľ

Typ publikácie
prehľad judikatúry

Dátum vydania
3/2014

Väzba
mäkká

Počet strán
350

Typ produktu
Tlačená kniha

ISBN
978-80-8168-023-6

Vydavateľstvo Wolters Kluwer s. r. o vám dáva do pozornosti ďalšiu publikáciu z čitateľsky obľúbenej edície – Judikatúra vo veciach dedičského práva.

Jeden starší vtip hovorí, že človeku je dobre samému len vtedy, keď dedí. Za pravdu tomuto aforizmu nepochybne dáva každodenná prax notárov a súdov, keďže práve pluralita subjektov v dedičskom konaní je prvým predpokladom vzniku sporov o poručiteľov majetok a z toho vyplývajúcej bohatej judikatúry súdov.

V publikácii uvedené časti z odôvodnení a prezentované právne názory majú svoj pôvod v publikovaných, no aj oficiálne nepublikovaných súdnych rozhodnutiach, a to slovenských súdov, ako aj českých súdov. Pri oficiálne nepublikovaných rozhodnutiach bola zo strany zostaviteľa vytvorená právna veta rozhodnutia a pri viacerých rozhodnutiach boli vybrané aj relevantné časti z odôvodnení rozhodnutí.

Systematika publikácie vychádza predovšetkým zo systematiky hmotno-právnej úpravy dedenia v Občianskom zákonníku, ako aj procesno-právnej úpravy dedičského konania v Občianskom súdnom poriadku. Publikáciu uzatvára kapitola „Dedenie v širších súvislostiach“, do ktorej sú zaradené niektoré súdne rozhodnutia súvisiace s dedením, resp. sukcesiou do práv a povinností poručiteľa.

Judikatúra týkajúca sa dedičského práva je sčasti staršieho dáta a vo väčšine prípadov vychádza aj zo znenia Notárskeho poriadku publikovaného pod č. 95/1963 Zb. o štátnom notárstve a o konaní pred štátnym notárstvom, ktorý bol od 1. januára 1993 zrušený, preto zostaviteľ publikácie na mnohých miestach dáva do pozornosti aktuálnu platnú a účinnú súvisiacu právnu úpravu.

Predvídateľnosť súdnych rozhodnutí a stabilita rozhodovacej činnosti súdov sú nevyhnutným predpokladom právnej istoty ako piliera právneho štátu, preto veríme, že si aj tento výber judikatúry nájde svoje stabilné miesto v knižnici každého notára, sudcu, vyššieho súdneho úradníka alebo advokáta.

Napíšte nám

Údaje, ktoré zadáte do tohto formulára spracúvame iba za účelom vybavenia Vašej konkrétnej požiadavky. Pre bližšie informácie o spracovaní osobných údajov pozrite stránku Informáciami o spracovaní osobných údajov.

* Všetky položky formulára sú povinné. Formulár neslúži ako objednávka.

Ďakujeme za záujem, Vašu požiadavku vybavíme v krátkom čase.