Zákon o slobodnom prístupe k informáciám - komentár

Predaj ukončený
  • Dostupné v sieti Martinus
  • Dostupné v sieti Panta Rhei
Zobraziť dostupnosť na predajniach

Ceny sú vrátane DPH

Na stiahnutie


Vydavateľ

Typ publikácie
komentár

Dátum vydania
7/2015

Väzba
tvrdá

Počet strán
476

Typ produktu
Tlačená kniha

ISBN
978-80-8168-228-5

Zákon o slobodnom prístupe k informáciám je už vyše 14 rokov súčasťou nášho právneho poriadku a počas svojho „života“ prežil viaceré významné zmeny. Možno konštatovať, že predstavuje významný nástroj kontroly hospodárenia s verejnými prostriedkami a všeobecne umožňuje odkryť mnohé, v minulosti skryté zákutia života štátu.

Najmä táto skutočnosť vyvoláva veľmi vášnivé diskusie pri každej jeho zvažovanej zmene - zjednodušene povedané, úvaha o zmene čo i len jedného slova v zákona o slobodnom prístupe k informáciám je spôsobilá stať sa predmetom intenzívnej verejnej diskusie. Na jednej strane stoja zástupcovia verejnosti, najmä občianske združenia, ktoré veľmi tvrdo bojujú proti každému zúženiu či sťaženiu prístupu k informáciám, na druhej strane široké spektrum osôb reprezentujúcich štát a iné povinné osoby zvyčajne prezentujú obavy z administratívnej záťaže, zbytočných nákladov a potreby ochrany verejných záujmov.

Pre citlivosť tejto otázky sa autori rozhodli postupovať pri vypracovaní komentára nestranne. Ambíciou komentára bolo poskytnúť objektívny a podrobný výklad k účinnej úprave tejto problematiky spolu s čo najpodrobnejším prehľadom existujúcej judikatúry súdov Slovenskej republiky. Na viacerých miestach sa autori odvolávajú aj na existujúcu judikatúru súdov Českej republiky, ktoré vychádzajú z rovnakých princípov a podobného znenia zákona.

Predkladaný komentár je určený občianskym združenia, mimovládnym organizáciám, zamestnancom štátnej správy a samosprávy. V neposlednom rade môže byť prínosom advokátom, resp. celej právnickej verejnosti a študentom právnických fakúlt.

Napíšte nám

Údaje, ktoré zadáte do tohto formulára spracúvame iba za účelom vybavenia Vašej konkrétnej požiadavky. Pre bližšie informácie o spracovaní osobných údajov pozrite stránku Informáciami o spracovaní osobných údajov.

* Všetky položky formulára sú povinné. Formulár neslúži ako objednávka.

Ďakujeme za záujem, Vašu požiadavku vybavíme v krátkom čase.