Svetová ekonomika

V predaji
Obsah publikácie je dostupný výhradne prostredníctvom online knižnice Smarteca. Čo je Smarteca?
Zobraziť dostupnosť na predajniach

Ceny sú vrátane DPH


Autor
Tomáš Dudáš a kolektív

Typ publikácie
učebnica

Dátum vydania
2/2017

Počet strán
268

Typ produktu
E-kniha

ISBN
978-80-225-4371-2

V súčasnosti žijeme v globálnom svete, kde sa správy a informácie šíria rýchlosťou blesku a tisícky obrovských kontajnerových lodí prevážajú tony tovarov medzi kontinentmi, ktoré kupujeme v našich lokálnych supermarketoch. Je to svet dvoch tvárí – svet rastúceho počtu ľudí, ktorí žijú konzumným spôsobom života, ale aj svet stále veľkého počtu ľudí žijúcich v alarmujúcej chudobe. Je to svet, ktorý sa pod vplyvom technologických inovácií mení čoraz rýchlejšie, ale aj svet, v ktorom tieto inovácie ohrozujú aj našu budúcnosť.

 Odkiaľ sa tento globálny svet zobral? Na akých základoch stojí? Dokáže sa vymaniť zo závislosti od ropy, uhlia a zemného plynu? Môžu všetci obyvatelia žiť v relatívnom blahobyte? Dokáže svetové poľnohospodárstvo nasýtiť rastúcu globálnu populáciu? Môžu globálne finančné trhy so sebou stiahnuť do kolapsu celé svetové hospodárstvo? Ktoré globálne problémy treba najrýchlejšie riešiť, aby sme sa vyhli globálnemu kolapsu ľudskej civilizácie?

 Cieľom predkladanej učebnice Svetová ekonomika je pokúsiť sa zodpovedať aspoň niektoré z týchto otázok a pomôcť študentom (a čitateľom vo všeobecnosti) zorientovať sa v komplexnom a rýchlo meniacom sa svete globálnej ekonomiky. V rámci jedenástich kapitol učebnice sme sa snažili uchopiť najdôležitejšie otázky svetového hospodárstva, pričom naším cieľom je, aby čitateľ pochopil základy, na ktorých je moderné svetové hospodárstvo postavené, a zároveň sa vedel orientovať v najdôležitejších trendoch, ktoré ovplyvnia jeho budúcnosť. Jedenásť kapitol samozrejme nedokáže pokryť všetky aspekty svetového hospodárstva, práve preto bol výber spracovaných tém veľmi dôležitý. Veríme, že sa nám podarilo vybrať témy, ktoré sú dôležité a zároveň dokážu zaujať čitateľa – či už ide o úlohu ropy vo svetovom hospodárstve, alebo o aktuálne postavenie Európskej únie v ňom. Súčasťou každej kapitoly je okrem výkladu látky aj stručné zhrnutie, otvorené otázky a zoznam kľúčových slov, ktorým by študenti po naštudovaní kapitoly mali rozumieť.

Súvisiace produkty

Žiadne súvisiace produkty

Napíšte nám

Údaje, ktoré zadáte do tohto formulára spracúvame iba za účelom vybavenia Vašej konkrétnej požiadavky. Pre bližšie informácie o spracovaní osobných údajov pozrite stránku Informáciami o spracovaní osobných údajov.

* Všetky položky formulára sú povinné. Formulár neslúži ako objednávka.

Ďakujeme za záujem, Vašu požiadavku vybavíme v krátkom čase.