Zákon o trestnej zodpovednosti právnických osôb - komentár

Predaj ukončený
V predaji
Obsah publikácie je dostupný výhradne prostredníctvom online knižnice Smarteca. Čo je Smarteca?
Predaj ukončený
Obsah publikácie je dostupný výhradne prostredníctvom online knižnice Smarteca. Čo je Smarteca?
Zobraziť dostupnosť na predajniach

Ceny sú vrátane DPH

Na stiahnutie


Vydavateľ

Typ publikácie
komentár

Dátum vydania
5/2016

Väzba
tvrdá

Počet strán
344

Typ produktu
Tlačená kniha

Typ produktu
E-kniha

Typ produktu
Tlačená kniha

ISBN
978-80-8168-413-5

ISBN
978-80-8168-414-2

Trestná zodpovednosť právnických osôb je v podmienkach kontinentálneho právneho systému témou, ktorá je v tomto systéme „cudzím prvkom“ a odbornou verejnosťou vnímaná rozpačito a nejednotne. Vzhľadom na početné medzinárodné záväzky s účinnosťou od 1. júla 2016 bola v Slovenskej republike popri individuálnej trestnej zodpovednosti zavedená aj trestná zodpovednosť právnických osôb.
Komentár k zákonu o trestnej zodpovednosti právnických osôb je v podmienkach Slovenskej republiky prvým komentárom k spomínanému zákonu. Autori, profesori trestného práva s mnohoročnými praktickými a teoretickými skúsenosťami, v krátkom čase, ešte pred účinnosťou zákona spracovali komentár k jeho príslušným ustanoveniam. V komentári autori prezentujú poznatky, ktoré môžu adresátovi právnej normy pomôcť pri porozumení a aplikácii príslušných ustanovení zákona v širších súvislostiach. Vzhľadom na to, že ide o nový inštitút, s ktorým nie sú v Slovenskej republike žiadne praktické skúsenosti, výklad jednotlivých ustanovení je obohatený aj o názory zahraničných, najmä českých autorov a relevantnú, hoci skromnú judikatúru českých súdov. Výklad je doplnený aj o príslušnú judikatúru slovenských všeobecných súdov, Ústavného súdu SR, Európskeho súdu pre ľudské práva a Súdneho dvora Európskej únie, ktorej aplikácia prichádza pri vyvodzovaní trestnej zodpovednosti právnických osôb do úvahy.

Komentár je určený predovšetkým orgánom činným v trestnom konaní a súdom, ktoré budú vo svojej aplikačnej praxi riešiť konkrétne prípady vyvodzovania trestnej zodpovednosti voči právnickým osobám. Svoje využitie nájde aj medzi advokátmi, ktorí budú obhajovať trestne stíhané právnické osoby, a medzi príslušnými štatutárnymi či inými orgánmi právnických osôb, najmä pri prijímaní príslušných opatrení na predchádzanie trestnej zodpovednosti v rámci právnickej osoby, na riadení ktorej sa podieľajú.