Dopredaj

Zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie - komentár

Dopredaj - expedujeme ihneď. U vás do 3 prac. dní
Zobraziť dostupnosť na predajniach

Ceny sú vrátane DPH

Na stiahnutie


Vydavateľ

Typ publikácie
komentár

Dátum vydania
2/2016

Väzba
mäkká

Počet strán
400

Typ produktu
Tlačená kniha

ISBN
978-80-8168-340-4

Odrazom snáh o zladenie rozvojových aktivít spoločnosti s existujúcim stavom životného prostredia je na národnej úrovni legislatíva upravujúca posudzovanie týchto činností na životné prostredie. V roku 1992 sa táto úprava prvýkrát dostala do slovenského právneho poriadku v podobe časti zákona č. 17/1992 Zb. o životnom prostredí. Následne bol v roku 1994 prijatý zákon č. 127/1994 Z. z. a v roku 2006 nadobudol účinnosť zákon č. 24/2006 Z. z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, ktorý v znení neskorších predpisov platí dodnes. Posudzovanie vplyvov na životné prostredie je tak komplexne vnímané ako účinný nástroj ochrany prírody a krajiny a nástroj preventívnej ochrany zdravia ľudí.

Zákon č. 24/2006 Z. z. je živý, neustále sa vyvíjajúci zákon. Jeho zmeny vyplývajú jednak z potrieb a požiadaviek aplikačnej každodennej praxe a súvisia s vyvíjajúcou sa úpravou európskej legislatívy, judikatúrou Súdneho dvora Európskej únie, ako aj požiadaviek Európskej komisie, súvisiacich s preberaním smerníc do vnútroštátneho právneho poriadku. Nezanedbateľným dôvodom zmien zákona je aj právo verejnosti na priaznivé životné prostredie, zakotvené v Ústave SR a obsahom zákona je aj právo na informácie o stave životného prostredia a právo účasti na konaniach, ktorých výsledok môže mať vplyv na stav životného prostredia.

V tomto zmysle ako aj v ďalších súvislostiach autor komentára podáva odborný výklad ustanovení zákona, prehľad o všetkých jeho podstatných pojmoch a procesných inštitútoch ako aj o skutočnostiach pre jeho uplatňovanie v praxi. Komentár dopĺňa príslušnými rozhodnutiami slovenských a európskych súdov.

Kniha je určená širokej právnickej verejnosti, príslušným orgánom verejnej správy a samospráv, pracovníkom SIŽP, podnikateľom, ktorí sú zo zákona povinní riešiť aj problematiku ochrany životného prostredia ako aj študentom environmentalistiky a príbuzných odborov vysokých škôl.

Napíšte nám

Údaje, ktoré zadáte do tohto formulára spracúvame iba za účelom vybavenia Vašej konkrétnej požiadavky. Pre bližšie informácie o spracovaní osobných údajov pozrite stránku Informáciami o spracovaní osobných údajov.

* Všetky položky formulára sú povinné. Formulár neslúži ako objednávka.

Ďakujeme za záujem, Vašu požiadavku vybavíme v krátkom čase.